Selasa, 19 Jun 2012

PENGALAMAN JURUFOTO MENEMUI IMEJ GANJIL DALAM FOTO


PELBAGAI kejadian pelik pernah menimpa dan berlaku kepada sesiapa saja di dalam hidup ini. Minggu ini beberapa kejadian pelik yang menimpa peminat fotografi, Sakel (bukan nama sebenar) elok dijadikan iktibar dan mungkin boleh merangsang fikiran kita berfikir sesuatu mengenai hal-hal luar dugaan yang boleh berlaku dalam kehidupan.
www.familiazam.com
Sakel sebenarnya bukan orang baru dalam dunia fotografi kerana pernah mendapat latihan di sebuah universiti tempatan dan pernah juga bertugas sebagai jurugambar bebas.Minatnya dalam dunia fotografi sering membuatkan dia beberapa kali ke luar negara dan tempat tertentu di negara ini.

Antara kejadian pelik yang pernah dilalui Sakel ialah sewaktu merakamkan gambar sebuah kubur panjang, dikatakan kubur lama, yang terletak di hutan simpan di Tanjung Selamat, Port Dickson, beberapa tahun lalu.

Bertemankan seorang penduduk, Sakel mengharap sangat gambar yang dirakamnya dapat digunakan untuk penerbitan sebuah majalah berbahasa Inggeris keluaran negara luar.
www.familiazam.com
Ini kerana sebelum itu, seorang rakannya yang bertugas di majalah berkenaan ada menyatakan tawaran menggunakan gambar Sakel untuk dimuatkan dalam edisi misteri dalam majalah yang terjual hampir seluruh dunia itu.

Ketika tiba di kawasan perkuburan lama yang dikelilingi hutan tebal, hanya beberapa meter dari laut itu, Sakel mengakui dirinya terasa lain. Ketika itu baru jam 4 petang.

“Kubur lama itu panjangnya lebih kurang empat meter, di atas tanahnya ada beberapa batu licin, mungkin sebagai nisan. Saya terus merakamkan gambar dari pelbagai sudut menarik. Tiba-tiba melintas seekor ular tedung berwarna hitam.

“Saya berasa ada keindahan dan seni di kawasan kubur itu. Saya yakin ia sesuai degan konsep yang dikehendaki kawan saya, seorang warga negara Hong Kong. Bila keadaan semakin gelap, kami pulang,” ceritanya.
www.familiazam.com
Bagaimanapun, kejadian pelik berlaku esoknya apabila Sakel terkejut mendapati dua gulung filem yang dicucinya tidak langsung mengandungi gambar kubur lama. Sebaliknya kebanyakan gambar itu yang sedikit kabur memaparkan imej seekor labah-labah besar.

Kejadian pelik juga dilalui Sakel ketika dia cuba merakam gambar di sebuah makam lama di Kuala Selangor. Tidak pernah dalam sejarahnya terbabit dalam dunia fotografi lebih 15 tahun, kameranya tiba-tiba tidak berfungsi.

“Puas saya membetulkannya, tetapi kamera saya seperti dikunci. Kecewa dengan keadaan itu, saya turun ke bawah untuk ke kedai gambar meminta bantuan. Sebaliknya apabila tiba di kedai itu, kamera yang saya gunakan boleh berfungsi semula,” katanya.

Mulanya Sakel menyangkakan keadaan itu hanya kebetulan. Berikutan itu, dia naik semula ke atas bukit untuk merakamkan semula gambar makam berkenaan.
www.familiazam.com
Bagaimanapun, keadaan sama berulang. Kameranya masih seperti terkunci dan Sakel terus membatalkan hasratnya lalu segera pulang ke rumah.

Satu lagi kejadian pelik yang menimpa Sakel sejak terbabit dalam dunia fotografi ialah ketika dicabar merakam gambar objek bercahaya yang sering kelihatan pada waktu malam di pantai Port Dickson, di tempat yang sering menjadi pembuangan abu mayat.

Menurut Sakel, seorang kawannya mencabar dia merakamkan kejadian yang sering berlaku itu. Ini kerana dia beberapa kali cuba merakamkan fenomena itu, tetapi gagal.

Sakel cuba dengan segala kemahirannya merakamkan objek bercahaya yang melintasi beberapa kali dan hilang di ruang udara itu.

Satu kejadian pelik akhirnya berlaku keesokannya. Sakel berasa terkejut dan tubuhnya menjadi gementar apabila menatap setiap keping gambar yang dicuci. Mulanya dia seperti tidak percaya, tetapi dia melihat semula dengan menggunakan kanta pembesar.

Memang sah, satu lagi kejadian pelik dilaluinya. Satu imej lebih jelas dapat dilihat, tetapi bukan imej cahaya yang dirakamkannya.
www.familiazam.com
“Ia imej seperti seorang bayi sedang terbang dan terawang-awang di udara dalam suasana gelap,” katanya.

Beberapa kejadian pelik yang dilalui Sakel bagaimanapun tidak pernah membantutkan impiannya untuk terus terbabit dalam dunia fotografi.

“Mungkin gambar atau kejadian pelik itu ada hikmahnya yang menuntut kita berfikir kebesaran Tuhan!” kata Sakel. 

Tiada ulasan: